Hoeveel kan je genieten van een week afzien?

Trailrunweek Light Zwitserland

altijdsporten trailrunweeklight

Mijn ultieme idee van een week energie opdoen: een week lang elke dag 10 tot 15 km door de Zwitserse Alpen rennen!! Maar tussen alle trailrunreizen zat deze er niet tussen. Altijd minstens de dubbele afstand of zelfs door de woestijn van Marokko. Mij gaat dat letterlijk en figuurlijk te ver. Gelukkig kwam ik in contact met Jantiene Hannessen van www.altijdsporten.nl en ook zij bood tot op heden langere en zwaardere reizen aan, maar was bereid een Light Variant te ontwikkelen. Light klinkt heel makkelijk, maar voor mij zou het best afzien worden. Mijn trainingen duren doorgaans ongeveer een uur en topfit ben ik niet. De folder zegt elke dag tussen de 10 en 15 km en dat is voor mij bepaald niet light. Typisch geval van wie A zegt…

Overmoed

Dus zat ik op een zaterdag in mei op de trein naar Zwitserland. Vol verwachtingen. Maar stiekem ook doodmoe. Mijn blessures zijn nog niet over en alle onderzoeken bij verschillende artsen wijzen alleen uit wat het niet is. Geen diagnose en dus ook geen oplossing. Bovendien was de afgelopen week een heftige werkweek met nieuwe opdrachten, veel stress en weinig slaap. Als ik aan het einde van de dag met het treintje door de bergen van zo’n 2500 meter hoog rijd,  heb ik spijt van mijn overmoed. Waarom denk ik nou toch altijd dat ik dingen wel even doe?

Onderweg ontmoet ik mijn reisgenoten en  we bereiken de gezellige Herberge Ascharina in het Rättikon gebergte. De kachel brandt en de thee staat klaar. We ploffen neer en geruisloos verschijnt er een lekker maaltijd op tafel. Hier kan ik best aan wennen!

Sneeuw!

De volgende ochtend worden we wakker in een witte wereld, het heeft gesneeuwd! Het ziet er prachtig uit en we gaan dan ook lekker op pad. Laagje extra aan en lange sokken. Niks aan de hand. Zeker niet als je bedenkt dat het “altijd” van “altijdsporten.nl” staat voor “onder alle weersomstandigheden”. Dat brengen we dan ook gelijk in de praktijk. Onder leiding van Maarten, een Nederlandse local, verkennen we de omgeving. Een echte gentleman is het, want om ons met droge voeten over de beek te krijgen, rent hij 2 km met een plank onder zijn arm!

De 11 km met een paar honderd hoogte meters gaan niet vanzelf maar zijn boven verwachting makkelijk. De combinatie met een heerlijke lunch die klaar staat en de sauna en niet te vergeten het niks doen, maken dat ik de volgende morgen veel zin heb in de nieuwe dag.

De route van dag twee gaat door een diepe kloof en de Zwitsers noemen dit Klein Canada. Ik zie de vergelijking niet zo, en als ik er goed over nadenk is Canada gewoon Groot Zwitserland! De laatste paar kilometer vallen zwaar, maar dat blijkt na afloop logisch: het waren er vandaag bijna 18! Sauna, het rusten en het heerlijke eten maken alles goed.

Die nacht slaap ik slecht, dat heeft alles met mijn werk te maken. De hele nacht lig ik te denken aan het feit dat ik het toch niet kan volhouden, 6 dagen lang zoveel en zwaar trailen…

Ik moet om zes uur op om voor het ontbijt nog wat te kunnen werken. Maar de warming up onder leiding van Saskia is heerlijk en eigenlijk ben ik veel minder stijf en moe dan ik had verwacht. Benieuwd wat de traildag zal brengen.

Inmiddels schijnt de zon en is International Mountain Leader Allard uit Nederland aangekomen en onder leiding van hem rennen we door zonnige alpenweides en doen we onze rek- en strek oefeningen in een kasteel ruïne. Het schijnt dat ik de hele weg heb lopen stralen, want wat ging dit lekker! Ondanks het gebrek aan slaap en de eerdere runs van deze week! Weer 12 op de teller, hoogtemeters heb ik niet eens onthouden, ik denk tussen de 500 en 800.

De woensdag nemen de meesten een rustdag, maar niks doen vind ik zonde. Ik overleg met Allard of ik eerder terug kan en hij biedt een fantastische escape: ik neem de trein terug. Dus word ik beloond na 7,5 km rennen door de bossen met een prachtige treinreis van 20 minuten door het dal terug. Op het moment dat ik een selfie uit de trein maak, komt er een foto van de trein waar ik in zit,  binnen.

4 seizoenen in 1 dag

Donderdag weer zon dus we gaan proberen of we op een top kunnen komen. Helaas blijkt er boven nog veel sneeuw te liggen. Te veel om de route te vervolgen, maar genoeg om heerlijk van te genieten. Erg fijn om op zulke momenten met deze professionals op pad te zijn; nog voor ik het door heb, heeft Allard de route aangepast en lopen we een andere prachtige route! Met alle seizoenen in 1 dag: baggeren door de sneeuw, lieflijke voorjaarsdalletjes, een herfstbos inclusief bladeren die onder de zojuist gesmolten sneeuw vandaan zijn gekomen en een zomerse alpenweide. Wat een gave route!

Ik heb veel mensen kaart zien lezen en routes zien uitzetten en sommigen deden dat best goed, maar wat Allard kan is echt van een ander kaliber. Ik schrijf het hier nog maar een keer, want hij doet het zo geruisloos, dat je bijna zou vergeten dat het echt heel erg knap is! Leuk om te vertellen dat Allard ook in de zomer wandelreizen organiseert en in de winter sneeuwwandelreizen. Bekijk de site vooral eens www.bergwandelen.com  (Geen sponsoring, gewoon ere wie ere toekomt!).

Vrijdag is onze laatste dag en ik besluit te gaan wandelen. Gisteren ben ik gevallen en heb ik mijn pols verstuikt. Al loop je niet op je handen, ik heb er toch te veel last van. Samen met een reisgenoot  maken we een heerlijke wandeling door een kloof naar een klooster. Mooie afsluiting!

hoe leuk

Dan zit het er weer op, helaas. Het enige wat echt tegen zit is deze terugreis; door een omleiding en een defecte trein hebben we 3 uur vertraging. Maar ook onderweg hebben we het prima. Gezellig en betrokken bij elkaar maar met voldoende afstand en alle ruimte om jezelf te zijn en je eigen ding te doen. Want daar was ik vooraf huiverig voor: hoe dat is een week met een groep op reis. En ik kan je vertellen: dat is erg leuk! Van de mensen die vaker met www.bergwandelen.com of www.altijdsporten.nl mee zijn geweest heb ik begrepen dat dit altijd zo is.

Dus kan ik niet anders dan de crew 1000 x te bedanken. Jantiene, Allard, Raymonda, Saskia; het was 100 % genieten. Ik heb zoveel genoten dat ik me niet kan herinneren dat ik heb afgezien. Wat een super week!!

 

Enthousiast geworden? Bekijk de reis van 2020 hier!