Ik stop ermee. Vanaf nu. Ik doe het niet meer. Nooit meer.

Oh, wat voelt het fijn om deze zin te schrijven! Zeker omdat ik aan alles voel dat ik het ook echt niet meer ga doen. Echt helemaal nooit meer. Ik heb het me namelijk al vaker voorgenomen, maar liet me steeds weer overhalen. Of ik voelde me op een of andere manier verplicht om het te doen. Maar dat is allemaal voorbij, ik zet er een punt achter. Vanaf vandaag doe ik geen fondsaanvragen meer!!

Het hoge woord is er uit! Waarom ik dit zo’n ding vind om te vertellen? Ik leg het uit in deze blog.

 

Het is bijna 10 jaar geleden dat ik begon met  fondsenwerving vanuit mijn eigen onderneming Een Goed Verhaal. Dit was ontstaan vanuit mijn kennis en ervaring die ik heb opgedaan,  eerst voor mijn eigen organisatie en later door mijn werk voor twee fondsen. In die tien jaar heb ik ongeveer 500 organisaties of projecten ondersteund bij het vinden van financiering. Fondsenwerven is er in deze 10 jaar niet makkelijker op geworden, en dat is een understatement. Doordat andere vormen van financiering wegvallen wordt de druk op fondsen groter. Omdat veel fondsen hun uitgaven doen op basis van rendement uit beleggingen, stijgt het besteedbare bedrag de laatste jaren in ieder geval niet. Tel deze bij elkaar op en je hebt een derde hobbel: fondsen zijn steeds kritischer in het geven en verantwoorden van geld. Ze betalen niet aan ieder initiatief. Een duidelijke noodzaak, urgentie maar ook vernieuwing en impact zijn echt noodzakelijk om succesvol te kunnen zijn bij fondsenwerving. Helaas is “een sympathiek idee” niet meer genoeg, net zo als een mooi concert niet meer voldoende is om geld voor te krijgen. Hierdoor is er voor sommige initiatieven, die in het verleden wel konden rekenen op de steun van fondsen, nu geen plaats meer.

Hierdoor is fondsenwerving een tijdrovende klus geworden die niet altijd oplevert wat je verwacht of  hoopt. En daarom doe ik het niet meer!
Dat klinkt misschien wat gemakzuchtig maar dat is het zeker niet. Iedereen die mij een beetje kent weet dat dat woord niet eens in mijn woordenboek staat. Ik lijk eerder op te leven bij tegenslag dan dat ik het uit de weg ga. Nee, ik doe het niet meer omdat ik denk dat het beter kan. Namelijk:  je helpen en adviseren bij het anders en duurzaam financieren van je project en misschien wel je hele organisatie. Dat doe ik door middel van werksessies. Samen ontwikkelen we een helder, concreet, urgent en impactvol plan en zoeken passende fondsen. Ik leer je alles wat ik weet, we oefenen, ik geef feedback. Aan de hand van formats en voorbeelden. Tijdens 1 of 2 en heel misschien 3 werksessies komen we tot een goed plan van aanpak en een fondsenwervende strategie. De aanvragen verricht je vervolgens zelf. En omdat je er vanaf het begin tot het eind bij betrokken bent geweest, kun je het een eventuele volgende keer helemaal alleen. Of met een beetje steun, je kunt me altijd bellen.

Want ook al wordt het steeds lastiger, fondsenwerving is natuurlijk nog steeds een mooie manier om je project van de grond te krijgen. En omdat ik hou van mooie, waardevolle, concrete en impact creërende projecten, help ik je graag. Nog steeds!

Benieuwd hoe ik je kan helpen? Neem gerust contact met me op of kijk op mijn website:

http://www.barbaravandervaart.nl/page/2325/laarzen.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *