“Wat doe je precies voor werk?”

“Wat doe je precies voor werk?’

Barbara, wat doe je nu precies voor werk? Een mooie openingszin op een feestje. Niet in mijn geval. Want op een feestje heb je een paar minuten en zo kort kan ik mijn werkzaamheden niet samenvatten. Om toch een gesprek op een feestje te kunnen voeren, want daar gaat het tenslotte om, om het gesprek en niet om het antwoord, vertel ik een anekdote over één van mijn projecten.

Kritisch zijn

Om subsidie of een fonds te krijgen moet je de plannen uitwerken op papier. Voor anderen moet helder worden wat je gaat doen met hun geld en wat dit dan oplevert voor de rest van de wereld.  Meer is het eigenlijk niet. Als het niet lukt om op te schrijven wat het nut en de noodzaak van een activiteit of een project is, moet je jezelf de kritische vraag durven stellen of het dan inderdaad zo relevant is als het lijkt. En soms is die eer aan mij…
Laatst sprak ik een man die geld zocht voor de bloemencorso in een Twents dorp. Het was steeds moeilijker voor dit jaarlijks terugkerende feest de begroting rond te krijgen omdat de sponsoren afhaakten. Jammer, dat vond ik ook,  want het is een mooie traditie. Ik sprak met hem af dat hij wat gegevens zou verzamelen en maakte een belafspraak.

.. en wereld vrede

Ik had verwacht een mail te krijgen, maar ik kreeg een plan van aanpak van 25 pagina’s (exclusief bijlages!) over cultureel erfgoed, sociale cohesie, buurtpreventie, saamhorigheid… en nog een heleboel meer maar dat zal ik jullie besparen. Niet dat ik het niet geloof of dat het onzin is, ik kan me toch ook echt niet aan de indruk onttrekken dat het voor de mannen een mooie aanleiding is gezellig een biertje te drinken. Gezellig, biertjes drinken, zeker met de buren. Maar levert dat maatschappelijke impact? Heeft het te maken met erfgoed? Ik noem dat altijd “ .. en wereld vrede”.  Als de doelen toch al huizenhoog zijn, waarom niet ook streven naar wereldvrede.

Impact.

Ter voorbereiding op de belafspraak met deze man heb ik niet verder gelezen maar heb ik me voorbereid op de vragen:. “Wat gebeurt er nou precies als het bloemencorso niet meer door gaat?” en “ Wie hebben er baat bij het bloemencorso? ”. Het antwoord op de laatste vraag is meestal het antwoord op de vraag wie het moet gaan betalen.

Dat was inderdaad in dit geval ook zo. De gebruikers, de mensen die deelnemen en wiens hobby en liefhebberij het is, zullen een deel van de kosten moeten dragen. Maar de impact (dat wat wordt gemist als het er niet is) voor deze kleine gemeente bestaat ook. Dus ook de gemeenschap zal gevraagd worden om een bijdrage. De gemeente in de vorm van een kleine subsidie, een lokaal fonds, bedrijven die sponsoren en wellicht de inwoners door crowdfunding.

Maar wat doe ik dan precies?

Ik zit achter mijn computer, veel op LinkedIn en google me suf. Ik ploeter door

data bases en lees nieuwsbrieven om zo op de hoogte te zijn van fondsen en subsidies. Ik bel en ik mail en ik schrijf. En dan noem ik mezelf zelfstandig subsidie adviseur.

En projectleider

Ik geef trainingen en werksessies over subsidie advies, het schrijven van projectplannen en over schrijven in het algemeen.

Oja, en ik blog. Voor mezelf en anderen.

Barbara van der Vaart 06-51592392 

www.barbaravandervaart.nl